Followers

Monday, 19 October 2015

Cara Nak Buat Puree Apple

Hi & Assalammualaikum..

Di sebab kan kes TERLUPA NAK STEAM APPLE masa first bagi RA makan tu la..
Berkali kali baca resepi pon lupa..
Jadi nya, ibu tempek siap2 dalam blog ibu ni, nanti setahun dua lagi kalau ada anak lagi, haa bukak je blog sendiri..
Senang ceritaaaaa! :)

Bahan-bahan nya :-

Apple 1 biji (Saya bahagi kan 2 portion untuk makan 2 hari sahaja)

Cara - cara nya :-

1) Basuh apple bersih2 dengan pureen cleanser
2) Buang kulit apple
3) Potong apple kecik kecik bentuk dadu
4) Steam kan apple 15minit sampai lembik
5) Biarkan sejuk sekejap. Lepas tu blend sampai halus
6) Siap untuk di hidangkan!

Tips!
Kalau puree macam pekat, tambah air masak sikit bagi cair..


Siap puree apple untuk princess ibu Raudhatul Aaishah..
RA suka makan puree apple ni..
Sy bagi RA makan 5hari..
Terlajak 1hari pulak.. Hihihi..
Dan dia berak pon ok..

Love, Rina Ellisa

1 comment:

  1. puree epal sedap kot..baby sy pun suka..sejak mula makan ari tu epal da jadi menu wajib.sayur je yg tukar2.he.

    ReplyDelete