Followers

Tuesday, 26 January 2016

Journey of Princess RA : Demam Nak Tumbuh Gigi

Hi & Assalammualaikum..

17hb Jan 2016, Ahad
Ahad tengahari tu pergi rumah mak..
Lepak2 makan tengahari kat sana..
Masa otw dalam kereta tu, perasan mata RA dah bertaik..
Mungkin sebab tengah musim panas kot masa tu..
Petang lepas Eshat habis class balik rumah mak putrajaya pulak..
Lepas maghrib badan RA mula panas..
Petang tu RA tidur, hujan pulak kat luar..
Check suhu badan 39.2c..
Tak lama tu RA dah start mengigil, dia dah start merengek badan panas agaknya..
Makan cepat2 kat rumah MIL, terus siap bawak RA pergi klinik..
Bawak RA ke klinik nak minta advise doc..

Sampai klinik, doc check suhu 38 dc..
Dah turun sikit..
Sebab masa kat rumah MILm sy tuam je badan dia dengan kain basah..
Doc terus decide nak masuk ubat bontot..
Lepas masuk ubat tu, RA merengek sikit..
Tak selesa agaknya..

Doc suruh pantau setiap 2jam suhu badan dia..
Setiap 2jam check suhu badan..
Takut suhu tetiba tinggi sangat boleh sawan tarik..
Pukul 10mlm masuk ubat bontot, 2jam lepas tu panas kebah sikit..
Boleh la lagi RA main2 dengan abah dia pukul 12tengahmalam tu..

Start pukul 1pagi sampai ke pagi badan dia start panas balik..
Tapak kaki sejuk..
Kadang2 mengigil2 RA..
Tidur malam sy pakaikan RA seluar baju lubang2 je biar haba badan tu keluar..
Sambil2 tu tuam je kain basah kat badan & kepala dia..
Dia tidur malam tu memang tak selesa..
Kejap2 jaga minum susu, kejap2 jaga minum susu..
Bila menyusu pon, dalam mulut RA rasa badan je..
Kesian anak ibu :(

18hb Jan 2016, Isnin
Pagi & tengahari sy rendamkan RA dalam air lemon nak bagi suhu badan turun..
Selera makan pon ok masa tu..
Sy bagi makan dia ok je makan, habis pulak tu..
RA dah start batuk & masih selsema..


Bila malam je badan RA panas balik..
Sy tuam kan je dia dengan tuala basah..

19hb Jan 2016, Selasa
Bangun pagi panas badan RA dah kurang sikit
Tengahari sy mandikan lagi RA dengan air lemon..
Biar panas badan dia kurang..

RA dah suka berdiri depan tb sambil pegang2 meja tv tu..
Tetiba masa dia nak berdiri bangun tu, dahi terhantuk kat meja tu..
Mata bengkak sikit..
Adoiiii lah anak ibu ni..


Tidur malam masih tak lena lagi..
Kejap2 bangun menyusu..
Takpe sayang, minum susu ibu banyak2 biar princess cepat sembuh..

Pukul 5pagi kitaorang bagi RA ubat demam..
Badan dia panas sangat,,
Sy risau kena sawan tarik ke apa nanti..

20hb Jan 2016, Rabu
Bangun pagi tu badan RA dah kurang panas..
Ibu EL lagi sebab tak sampai hati nak hantar RA pergi taska dengan dia tak sembuh sepenuhnya..
Biarlah ibu jaga princess masa princess tak berapa sihat ni..


Masa RA tidur siang tu, sy saja la tengok2 gusi dia..
Sekali ada putih putih kat gusi dia,,
Tanya mak, mak cakap haaa nak tumbuh gigi la tu..
Patut la demam.. Huhuhu..

Tidur malam masih lagi tak selesa..
Badan pon panas lagi..
430am RA terjaga, check suhu badan dia 37.5c..
Sy tuam kan je badan dia..

21hb Jan 2016, Khamis
Masih lagi tak hantar RA ke taska..
Tapi haritu tu eshat pulak cuti kerja, sy kerja..
RA bangun pagi tu, batuk teruk tak berhenti..
Kesian tengok dia batuk eshat cakap..
Hampir2 eshat nak call sy suruh balik..


Eshat rendam kan lagi RA dalam bathtub..
Letak leman dan ais seketul sikit untuk keluarkan panas dalam badan RA..
Petang lepas sy balik kerja, bawak RA jumpa doc nak check batuk dia.
Timbang berat RA 7.7kg time tu..
Tak naik banyak sangat..
Mungkin sebab dia tak sihat ni..

22hb Jan 2016, Jumaat
Demam RA dah kebah..
Cuma tinggal batuk & selsema je..
Ibu cuti haritu nak jaga RA biar sembuh sepenuhnya..
Seminggu RA tak pergi taska..

Dah keluar gigi sikit 2 batang belah bawah..
Suka la RA mengigit time menyusu.. Huhuhuhu..
Dah gigit, lepas tu dia senyum..
Oh anak ku sayang!

Love, Rina Ellisa

1 comment:

  1. hehehehehe. sya bace smbl imagine. rindu pulak kt baby sendiri. hahahahhahahaha

    ReplyDelete