Followers

Monday, 4 January 2016

Journey of Princess RA : First Day Taska

Hi & Assalammualaikum..

4 Jan 2016, Monday

Cerita first day RA ke taska adalah????

Pagi2 lagi abah dah mandikan & siap2 kan RA..
Ibu pagi2 dah bersilat kat dapur sediakan susu & makanan RA..
Malam tadi dah letak susu frozen kat chiller, tapi pagi still keras lagi..
Jadinya, kena cairkan lalukan susu bawah air paip, lepas tu baru tuangkan ke dalam bottle storage..
Harini bekalkan 6 botol susu kat RA..
Tak tau lagi nak budget berapa botol RA minum kat taska..
Selalu nya hantar kat eka, bawak je 4 atau 5 susu dalam plastik..
Tapi ni dah hantar ke taska, kena letak siap2 dalam storage bottle supaya senang cikgu nak panaskan & bagi RA minum..

Selfie dulu!
Muka masam & mengantok princess pagi2.. Hihihi..
Tau ke sayang ibu abah nak hantar RA ke taska..

Puree betik RA sy dah siapkan weekend haritu..
Bubur nasi pon dah siap masak malam tadi..
Pagi tag nama kat tupperware & letak dalam cooler bag je..

Eshat cuti kerja harini..
Dapat lah teman sy hantar RA ke taska..
Kalau sorang2 ibu hantar RA, memang kena kuat mental fizikal la nak tinggalkan anak sorang2..
Atleast eshat ada temankan, kental jugak la hati ni..
Kalau tak memang drama airmata depan taska RA tu.. Huhuhu..
Dah nak sampai taska, sy cakap2 dengan RA pon dah sebak & tahan airmata dari merebesssss..

Pagi sampai taska, punch card dulu kedatangan RA & ada lagi parent yang hantar anak lagi..
Bagi barang2 & brief sikit pasal RA kat cikgu..
Cikgu nak ambik RA, dia berpaling taknakkkk.. Hahahaha..


Cikgu ambik, letak dekat2 dengan kawan2 sebaya dia..
Lepas tu dia scan sorang2 yang ada kat situ.. Hihihi..
Agak nya dia tengok sekeliling lain je pagi2..
Selalu pagi2 dah nampak muka makngah & aunty cik dia..
Harini tengok ramai pulak kawan2 yang sebaya lebih kurang dia je..

Dah bagi RA kat cikgu, sy & eshat tengok RA dari luar je..
Lama jugak kitaorang stay kat luar pintu tu.. Sejam ada! Hahahaa..
Mula2 tu RA senyap je tak bergerak dari tempat duduk dia..
Kawan2 yang duduk sekeliling dia pon cuit2 dia, dia senyap je.. Hahaha..
Lepas tu sy minta izin cikgu masuk ambik RA nak susu kan dia & nak tidurkan dia.
Masuk bilik menyusu, susukan dia taknak tidur jugak..
Agaknya excited tengok kawan ramai2 kot..


RA dah start beralih dari tempat duduk dia..
Kalau tak duduk kaku jeeee.. Hahaha..
Habis rumput2 teacher kat dinding tu ha diaorang cabut2..

sian dia main sorang2 dalam baby cot tu..

Eshat hantar sy masuk office, lepastu dia pergi balik taska tengok RA..
Eh ni abahnya excited + risau lebih ni anak duduk taskaaaa.. Hahahaha..
Eshat bagitau RA senyap je tengok ada 2 3 orang kawan2 dia menangis..
Tapi bila Teacher kulur kilir depan dia, muka sedih je nak nangis mintak di ambil lattuwww..

8 months 21 days
Happy eh datting dengan ibu tengahari?

Tengahari tu sy datang taska jenguk RA..
Time tu RA baru sejam tidur..
Cikgu ambik dia & sy susu kan dia sekejap..
Waktu menyusu dari pukul 1-2pm je..
Lepas tu sila la mak2 masuk office balik yeaaa..

Balik petang ambik RA, tengok dia tengah tidur terlentang je dalam baby cot..
Macam penat sangat je gaya nye tidurrr..
Penat main ke sayang..
Esok ibu hantar RA pergi taska lagi yea..

Hari pertama RA kat taska alhamdullilah semua nya ok..
RA merengek sikit2 je nak ada orang duduk dengan dia..
Baby cot pon sorang satu setiap baby..
Locker pon sorang satu..
Fridge pon bersih untuk letak susu2 ibu..
Sy pon kena adjust time pagi2..
Baru first day, tak dapat lagi adjust time pagi2..

Moga anak ibu selalu di lindungi Allah swt bila duduk kat taska ni & baik2 je duduk taska..
Moga cikgu2 yang jaga RA pon baik2 & penyabar.. Amin Ya Rabb...

Love, Rina Ellisa

7 comments:

  1. Good luck dan cepat sesuaikan diri RA =)

    ReplyDelete
  2. Hehe comel je 8bln da kne pg sekolah! Mcm nursery eh?

    ReplyDelete
  3. Alahai. Dah tak duduk ngan Eka ke. Mesti ibu abah yang nervous lebih kannn. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eka cuti rehat 3bulan makcik.. aah ibu abah dia neves excited semua ada.. hahaha..

      Delete