Followers

Sunday, 3 January 2016

Journey of Princess RA : Persediaan Ke Taska

Hi & Assalammualaikum..

First time nak hantar RA masuk taska..
Blur jugak nak sediakan apa..
Kalau tengok pada senarai barang2 yang taska bagi barang2 basic baby..
Tapi berapa hari jugak la sy memikirkan apa yang nak di sediakann.. Hadoiiii..

Dokumen :-
- borang pendaftaran
- yuran
- salinan surat beranak, mykid, gambar, ic & gambar parents & emergency contact

29 Dec 2015
Bawak RA ke kedai gambar nak ambik gambar passport dia..
Kena bagi ke taska 3 keping & 1 keping kena tampal kat buku harian taska..
Penat la kitaorang agah2 dia suruh senyum, sikit pon taknak senyumm.. Hahahaha..


Taraaaaaaaaaaaa ini lah hasil nya..
Susah sangat nak senyum..
Comil princess ibu!


Senarai barang keperluan anak :-
- toto kecik
- selimut
- bantal
- baju
- pampers
- barang2 mandi
- minyak angin, minyak rambut
- botol susu
- termometer
- tuala mandi
- tuala kecik
- bib
- pencuci botol pureen
- susu secukupnya
- makanan secukupnya
- plastik untuk baju kotor baby

Sy sediakan bakul kecik untuk letak segala minyak2 RA..
Takde la bersepah2 letak dalam locker dia nanti..
Kat taska nanti setiap baby, sorang satu locker..
So ok la takde bercampur2 barang nanti..

Selimut, tuala, lampin & toto semua kena tulis nama..
Nampak macam comot sikit la bila dah ber label dengan marker pen tu ha..
Tpi kalau tak tulis nama, tertukar pulak nanti..


Setiap baby di bekalkan sebuah buku harian..
Tiap2 hari parent akan update apa yang di bawak & buat note atau pesanan pape dalam buku tu..
Nanti bagitau teacher direct takut teacher lupa pulak nanti..
Atleast ada tulis dalam buku ni teacher boleh refer..
Semangat ni ibu siap balutkan lagi buku harian RA..
Nanti takde la basah ke kulit buku tu..


Dah pandai berdiri sendiriii..
Tak boleh tinggal kan dia sorang2 dah..
Fuhhhh Fuhhhhh.. #urutdadaibudibuatnyaaaaa..

Ibu sibuk mengemas, dia pon sibuk jugak buat sepah.. Habis barang2 dalam box dia keluarkan.. Cotton bud pon habis dia terabur kannnn T__T

Baju2 dah siap letak dalam bag..
Barang2 mandi, minyak2 angin pon dah siap label nama RA..
Bantal pon dah siap sarung semua..
Tinggal susu & makanan je prepare masuk kan dalam cooler bag pagi2 nanti..

Ibu mana tak risau nak tinggalkan anak kat taska..
Hari2 terpikir macam mana la RA duduk taska nanti..
Ok ke dia? Menangis tak dia? Cukup minum susu ke tak? Cukup makan ke tak?
Kalau makin di pikirkan, memang macam2 benda berlegar2 kat kepala ni..
Doa je banyak2 semoga RA ok je nanti kat taska..
Harap2 RA ok duduk taska nanti, Allah selalu jaga & lindung RA.. Aminn..
Takpe tenghari je ibu pergi tengok RA kat taska ye sayang..
Lepas ni tengahari je kita ngedate ye princess!! :)

Love, Rina Ellisa

1 comment:

  1. Insyaallah semuanya akn okey...amboi..sm ngan azwa suka betul mengemas..hehe

    ReplyDelete