Followers

Tuesday, 31 May 2016

Journey Of Princess RA : Second Birthday Celebration

Hi & Assalammualaikum

14 Apr 2016, SR Salak Tinggi

Haritu 1st celebration sambut dengan family ibu & abah..
Kali ni 14 Apr kita celebration bertiga pulak..
Saja nak tambahkan gambar kenangan..
RA baru setahun tak tahu apa pon lagi..
Ibu & Abah yang excited lebih nak tiup lilin cake birthday RA.. Hihihi..
Location Secret Recipe Salak Tinggi..
Pilih dekat dekat dengan rumah je..


Birthday Girl ready nak tiup lilin..
Time ni RA baru baru sangat dapat kaki berjalan..
Nak masuk SR pon dia nak berjalan sendiri..
Tapi kitaorang pimpin la tangan dia..
Staff kat SR tu semua nya tegur bila RA masukj.

Order dulu makanan..
Ibu pon order sekali cake untuk RA..
Cake sampai je terus nyanyi lagu birthday untuk RA & potong cake..





Ready nak tiup lilin..


Excited RA tengok ibu dia nyanyi "Allah selamatkan kamu".. Hihihi..


Tangan dia duk nak capai je kek atas meja tu..
Sabar ye nak.. RA tak boleh makan lagi kek tu..
Dah besar nanti makan yea..


Family potrait..
Yeyyy selesai dah sambut birthday RA untuk setahun ni..
Nanti kita celebrate lagi tahun tahun akan datang ye sayang..




Selfie dulu ibu & RA..


Nah cake untuk RA..
Happy Birthday sayang ibu!

Love, Rina Ellisa

Monday, 30 May 2016

Journey Of Princess RA : Raudhatul Aaishah Muhammad Irsyad Turns 1

Hi & Assalammualaikum..

2 April 2016 (Sat) @ My Sweet Home

24 Jamadilakhir 1436H - 24 Jamadilakhir 1437H genaplah setahun umur Raudhatul Aaishah..
Setahun dah ibu abah jaga, sayang, besarkan princess..
Macam2 kenangan kita dah cipta untuk setahun ni sayang..
Princess jadi penyeri hidup ibu dan abah..

Alhamdullilah dapat jugak celebrate birthday Princess RA..
Mula plan nak celebrate bertiga je (sy, eshat & RA)..
Nak celebrate besar2 RA bukan nya tahu apa pon lagi..
Tapi bila pikir celebrate bertiga je, nanti takde kenangan 1st birthday RA..
Hari2 pikir apa nak buat untuk celebrate birthday princess..
Fikir nak pergi shoot trip je..
Celebrate potong cake dalam bilik je bertiga..
Tapi jauh sudut hati ni nak celebrate ramai2 jugakk. Huhuhu..

Last2, buat la small celebration sikit dengan family terdekat je..
Sekali gus buat makan2 sikit untuk Adib nak pergi training 2bulan..
2minggu sebelum tarikh adib pergi baru buat keputusan dengan eshat & family nak buat makan2 sikit..
Tak best nanti nak celebrate birthday RA, paklang dia takde..
Sy nak semua ada baru lah best, meriah & seronok..
Rasa lain je kalau tak cukup family members..

Dalam masa 2minggu tu sy buat preparation siapkan semuanya..
DIY backdrop & tutu dress, tempah cake, tempah makanan..
Jemputan pon tak ramai.. Tak sampai 20 orang pon.
Jadinya persiapan tu takde lah beriya-iya sangat..
Busy sikit2 je..

Plan nak start pukul 8malam..
Tapi tunggu adib balik dari beli barang2 dia nak ke pulapol esok nya lambat..
Dalam pukul 9malam baru start majlis..





Dimulakan dengan nyanyi beramai ramai lagu "Allah selamatkan kamu" dan terus tiup lilin..
Time ni RA macam tak tahu apa je..
Ibu abah & family lain2 yang excited nyanyi.. Hihihi..
Time potong cake pon RA macam takde feel..
Yela umur setahun tahu apa..
Tapi atleast ada celebration birthday dia setahun ni..
Bila tunjuk balik gambar2 nanti, boleh la cerita kat dia..

Lepas magrib, susu & tidurkan RA sekejap..
Petang tu dia tak tidur sebab main je dengan pakcik2 dia datang rumah petang tu..
Nak tidur kan taknak..
Dah magrib baru la mengantuk..
Dah bising2 kat rumah, memang tak tidur lama la..
Bangun tidur tu moody sekejap..
Lepastu ok dah..

Habis part nyanyi dan potong cake, marilah semua makan..
Masing2 dah lapar..
Ada buat bbq sikit time tu..
Start bakar pukul 6pm dan sampai la ke malam..
Sambil2 makan, bukak didi & friends kat tv..
Memang ke tv jela mata RA..

Jom layan hgambar-gambar!
























Tq semua memeriahkan majlis harijadi princess RA..
Tq juga mendoakan yang baik2 untuk RA..
Tahun depan insyaAllah kita celebrate ramai2 dengan family members yang lain..



Malam tu jugak bukak hadiah dari Papa & Mummy & Pakngah..
Time bukak hadiah tu, ibu RA yang excited..
RA tak tahu apa pon.. Huhuhu..

Kat bawah ni review Raudhatul Aaishah Turns 1 :-

Menu
Makanan sy order je..
Tapi ada 2 menu mak nak masak..
Sy malas nak masak & malas nak penatkan diri.. Huhuhu..
Dan malas nak sepah2 kan dapur sebab esok nak keluar nak pergi hantar adib dah..
Jadinya bincang2 dengan eshat, kitaorang order je makanan..
Mudah dan cepat!

Menu haritu :-
1) Keaw Tiaw Goreng *Mak masakkan
2) Bubur Jagung *mak buatkan
3) Nasi Lemak *order
4) Murtabak Creaker *order
5) Biskut Batik *kakngah buatkan
6) Buah Oren, Anggur *MIL bawak kan
7) Nasi Impit + Kuah Kacang *order
8) Jajan (sumi, coklat, gula-gula, keropok, jelly) *beli je kat speedmart
9) Vitagen *beli je.Tapi terlupa nak keluarkan dari peti aisss T__T
10) Ayam BBQ *eshat perap & bakar



Cake Birthday
2 hari sebelum majlis baru sy tempah.. Hahahaha..
Mula2 plan nak beli siap je kat BR @ SR..
Tapi bila scroll2 ig jumpa pulak design cake yang comil, terus roger favourite bakery sy untuk order..
Nasib baik la akak tu terima lagi order..
Hasil nya memang sy puas hati..
Ni instagram @ninibakehouse..



Topper Cake
Untuk TC ni sy order online instagram @akudankraf
Siap 3 minggu awal dari majlis..
Time order ni tak decide lagi nak celebrate birthday RA bila..
Just order je dulu..
Sy suka TC ni sebab lain dari yang lain..
Bila dah sampai depan mata, waa cantik & puas hati hasil nya..


Tutu Dress
Haaa yang tutu dress ni mula2 plan nak beli kat instagram jugak..
Bila tanya harga RM60 belum masuk postage..
Ok la tempah jela sebab takde masa nak diy buat sendiri..
Last2 dah last minit nak order, beli je kain net & DIY sendiri tutu dress..
Dah buat sendiri, eh senang jela buat tutu dress ni..
Modal berapa hengget je tau!
Nanti sy up entry tutorial tutu dress ni..


Crown Princess
Yang ni makngah RA beli kan..
Dia beli kan seremban kedai apa tah..
Sebulan awal rasanya eka beli kan crown ni..
Sy memang carik crown macam ni untuk pakai time celebrate birthday RA..
Last2 eka jumpa, dia terus beli kan..
Tq makngah!

Romper Putih
Beli kat QQ Baby Shop Equine..
Beli 2helai.. 1 untuk RA, 1 untuk daiyyan..
Sy plan nak tempah apa2 tulis kat depan baju tu..
Bila dah letak dalam almari, memang makan tahun la nak buat.. Huhuhu..
Last2 pakai jela ye anak2 ku..

Hellium Ballon
Ada ok, takde pon takpe..
2 3 hari sebelum majlis baru jumpa kedai2 jual barang2 untuk party kat cempaka nilai..
Pergi tengok & beli siap2 ballon hellium..
Hari sabtu tengahari pergi collect je..
Nasib baik sampai ke malam ada lagi gas ballon tu..
Macam2 ada kat kedai tu..
Sediakan duit banyak2 je..



DIY Backdrop
Seminggu buat preparation backdrop ni..
Sy print je huruf tu atas A4, lepas tu tampal atas kotak biar berat sikit..
Kalau tak nanti terbang bila on kipas..
Lepas tu sy klip kan pakai penyepit & gantung tali putih..
Hari sabtu pagi baru siap betul2 & touch up sikit..


DIY Frame Picture
Yang ni takde dalam list DIY..
Last minit datang idea..
Tapi gambar2 RA sy dah pilih la siap ikut bulan..
Gambar2 ni dari dia 1hari, 1 bulan sampai la 11 bulan..
Sy ambik setiap 14 haribulan setiap bulan..

Photographer
Pakngah volunter ambik kan gambar2 time birthday RA..
Tq pakngah!


Hadiah
Tq papa mama kakak izara, Mummy, Pakngah, Kak Mira bagi RA hadiah..
Tahun depan bagi lagi tau..

Nanti princess dah pandai baca, bukak balik blog ibu ni, baca balik tau 1st birthday untuk RA ni..
Ni antara hadiah dari ibu abah untuk princess masuk umur 1tahun ni..
Selamat Hari Kelahiran yang pertama anak ku Raudhatul Aaishah Bt Muhammad Irsyad..
Semoga RA tak lupa doakan ibu abah bila ibu abah dah takde nanti..
Jadi anak yang baik ye sayang..
Ibu abah sayang princess selamanya.. :)

Love, Rina Ellisa

Saturday, 28 May 2016

Launching AeroTods & AeroKids MAHB

Hi & Assalammualaikum..


Selepas beberapa bulan Taska RA beroperasi, baru adakan perasmian taska & tadika..


Sampai je taska, ibu jenguk RA dari luar..
RA berdiri je dalam babycoat tu..





Di rasmikan oleh YB Dato' Sri Rohani Abdul Karim..


Lepas perasmian, acara persembahan dari anak2..



Comil je diaorang menari lagu sabah..
Kebanyakan teacher2 kat taska tadika dari sabah sarawak..
Memang lagu sabah sarawak jela yang ada pon..




Persembahan menari anak-anak dari taska 2..
Ya Allah comil sangat ni terkedek-kedek menari atas stage tu ha.. Hihihi..


Ibu & RA..
RA dapat ballon suka la dia..


Ibu jenguk RA dari luar je..


Hasil tangan anak-anak di tadika..
Cantik2 & kreatif semuanya..



Alaaaa sian nya anak ibu tengok je orang lalu lalang..
Time ni mentari buat lawatan bilik kebilik..


Hasil tangan Raudhatul Aaishah..
Waaaaa touching tengok hasilan lukisan RA ni..


Hasil tangan kawan-kawan RA yang lain..


Gambar RA ditampal luar class..


Ibu nak selfie dengan hasil seni RA..






Goodies bag dari pucuk emas & MAHB..

Love, Rina Ellisa
26 May 2016