Followers

Thursday, 30 June 2016

25 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

30 June 2016, Khamis

Menu sahur :-
- Tak bangun sahur

Dah hujung2 puasa ni, biasa tak bangun sahur dah..
Dah malas.. Huhuhu..



RA dah pandai sebut Abah, Ibu, Omma, Mummy, Makngah, Nenek..
Tapi sebut hujung2 je la..
Good girl princess ibu!

Menu berbuka :-
- Telur sambal + carrot + limau purut
- ikan kembung goreng
- Pulut durian
- Tepung pelita paya jaras
- Jus tembikai

Masak habiskan barang2 basah yang ada dalam fridge..
Lepas tu nak gantung kuali dah nak cuti masak.. Huhuhu..
Lagi berapa hari lagi sahur ni, kalau rajin sahur luar jela..
Berbuka jumaat sampai senin mencarik tempat berbuka nanti..

Sy masak telur sambal campur carrot sikit..
Teringin nak makan..
Limau purut ada sikit lagi dalam fridge..
Letak sikit, sedap bau & rasa sambal telur ku..

Eshat repeat beli Pulut durian kat bazar putrajaya sebab sedap gilos!
Kitaorang share makan berdua sampai rebut rebut. Hahaha..
Sampai menjilat hari tak cukup.. Hahaha..

Love, Rina Ellisa

25 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

30 June 2016, Khamis

Menu sahur :-
- Tak bangun sahur

Dah hujung2 puasa ni, biasa tak bangun sahur dah..
Dah malas.. Huhuhu..



RA dah pandai sebut Abah, Ibu, Omma, Mummy, Makngah, Nenek..
Tapi sebut hujung2 je la..
Good girl princess ibu!

Menu berbuka :-
- Telur sambal + carrot + limau purut
- ikan kembung goreng
- Pulut durian
- Tepung pelita paya jaras
- Jus tembikai

Masak habiskan barang2 basah yang ada dalam fridge..
Lepas tu nak gantung kuali dah nak cuti masak.. Huhuhu..
Lagi berapa hari lagi sahur ni, kalau rajin sahur luar jela..
Berbuka jumaat sampai senin mencarik tempat berbuka nanti..

Sy masak telur sambal campur carrot sikit..
Teringin nak makan..
Limau purut ada sikit lagi dalam fridge..
Letak sikit, sedap bau & rasa sambal telur ku..

Eshat repeat beli Pulut durian kat bazar putrajaya sebab sedap gilos!
Kitaorang share makan berdua sampai rebut rebut. Hahaha..
Sampai menjilat hari tak cukup.. Hahaha..

Love, Rina Ellisa

24 Ramadhan 1437H - Restoran Cerana Cheras

Hi & Assalammualaikum..

29 June 2016, Wednesday 

Menu sahur :-
- Lemang
- Rendang daging

Menu berbuka :-
- Lauk pauk kampung

Akhirnya dapat jugak berbuka puasa dengan abah..
Tu pon sampai kedai makan dekat pukul 8..
Eshat berbuka air dulu dalam kereta..
Keluar rumah pon dah lambat petang tu..
Dengan jammed lagi..
Berwuhuhu la dalam keretaaa..

Restoran cerana tu tempat biasa abah makan..
Deal jumpa makan kat situ terus..
Lauk pauk ada malam tu ada ikan pari masak asam pedas..
Ada gulai rebung, ikan keli masak cili padi, ikan bawal masak sambal..
Ada ulam2, buah2, kuih2 & mcm2 lagi..
Ada set buffet kat situ..






Mula2 taknak dengan NekDa..
Dah nak balik baru la mesra-mesra..
Jumpa lagi raya nanti NekDa..


Happy family..
Rasa bahagia je bila dapat berkumpul ramai-ramai macam ni.. :)
Dah kenyang & dah puas borak, beransur la balik..
Tapi kitaorang singgah downtown mines dulu jalan2 cuci mata..


Pandai dah pilih baju sendiri masing-masing..
Kena la papa belikan sorang saju baju untuk princess & RA..



Gitu sekali sandang beg plastik kiri kanan..
Dashyat RA shopping raya tahun ni.. Huhuhu..


Duduk dulu sementara tunggu laki memasing shopping..
Diaorang membelek barang boleh tahan lama..
Kalah pompuan.. Huhuhu..
Nasib baik la mood anak2 weolls ok je jalan malam tu..


Selfie bertiga dulu..

Tak boleh jalan lama2 sangat..
Esok nya nak kerja..
Kalau weekend sedap sikit jalan lama-lama..

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 29 June 2016

23 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

28 June 2016, Tuesday

Menu sahur:-
- siakap masak sos


OTW ke klinik..
Tak tahu kejap lagi nak kena neb lagi tu..Huhu.


Sian anak ibu..
Masuk je bilik tu, dia dah nampak neb, nanakkkk pandang tepis2 tangan..
Melalak nangis sampai keluar air mata..
Doc check dah ok sikit..
Continue makan ubat je..
Moga cepat sembuh princess ibu abah..

Menu berbuka :-
- Ikan kembung masak sambal cili padi
- kobis masak lemak putih
- Lemang
- Rendang daging
- Roti john ayam
- Kuih seri muka

Eshat pergi bazar dengkil mencari lemang & rendang daging..
Hantu lemang dia tu.. Wuuuu..

Malam lepas berbuka, pergi butik kak zura collect baju raya..
Fitting baju princess sekali..
Orter sikit kain & boleh ambik terus..

Eshat hantar sy & RA rumah mak salak..
Lepas tu dia pergi terawih..
Kat rumah nenek, princess try lagi baju raya dia..
Amboii suka tunjuk kat nenek..
Nanti 1st day raya nenek tak dapat tengok live RA pakai baju raya..
Sedih pulak ibu nenek cakap camtu.. huwaaa..

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 28 June 2016

22 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

27 June 2016, Monday

Malam RA tak tidur sebab batuk & merengek..
Sian dia..
Kitaorang pelik kenapa tetiba je..
Sebab semalam nye ok je main aktif..

Pagi tu, tengok nafas dia laju..
Call eshat suruh balik nak bawak RA pergi klinik check..
Takut pulak tengok dia nafas laju & ada bunyik..

Sampai klinik, jumpa doc, terus doc kata asthma ni..
Kenapa lambat bawak klinik..
Sepatutnya dia tak boleh tidur je, batuk2 terus bawak klinik..
Jangan biarkan..
Kalau teruk, kena bawak hospital ni..
Takpe kita bagi neb dulu..

Ha asthma???
Ha kena masuk hospital?
Sy dah terpingga-pingga..


 Mula2 ok rilek je pegang benda neb tu..


Nurse on gas je, huwaaaaa melalak.. Sian anak ibu :(
Lepas tu tunggu kejap nak jumpa doc balik..
Doc check, dah ok sikit dari sebelum check tu..
Esok pagi kena datang ambik neb lagi sekali..
Jadi kena makan ubat batuk, kahak & antibiotic dulu..


Menu berbuka :-
- Siakap masak sos
- Tempe goreng
- Roti john
- Kuih seri muka
- Popia goreng
- Kuih sagu melaka

Teringin nak makan siakap, menu haritu buat lah siakap masak sos..
Resepi main campak2 je..
Daun limau purut pon ada lagi, campak je dalam kuali.. Huhu..
Sedap bau!

Love, Rina Ellisa

Monday, 27 June 2016

21 Ramadhan 1437H - Shopping Raya

Hi & Assalammualaikum..

26 June 2016, Sunday @ IOI Mall Putrajaya

Menu sahur
- Telur masak kicap

RA dah sihat, dah boleh bawak dia shopping raya..
Jadinya, weekend ke IOI Mall putrajaya kitaorang 3beranak..

Terus tuju ke H&M cari baju & kasut untuk princess RA..
Masuk je, rambang mata.. Tak tahu nak pilih yang mana..
Orang pon boleh tahan ramai time tu..



Ibu sibuk pilih baju, RA pon sibuk pilih baju.. Wuhuuuu..
Besar dah anak ibu ni..
Banyak dress cantik2 untuk umur 3 tahun ke atas..

Untuk RA, dapat beli kan tshirt 2helai, baju jeans 1helai & kasut sepasang..
Dress cari tempat lain..
Jalan2 lagi masuk mothercare..
Fuhh dress kat situ harga pon boleh tahan..
Ibu beli kan seluar jeans je kat mothercare untuk princess..

Sama jugak situasi RA memilih baju sendiri masuk mothercare tu..
Semua baju dia selak selak konon memilih..
Padahal nak sepah2 kan je.. Hahaha..


RA tidur dah sementara tunggu abah shopping pulak..


Dari jauh dah tunjuk2 kereta menan ni nak naik..
Dah nak naik, duit syiling pulak tak cukup lagi seringgit..
Frust je princess kereta tak de bunyik.. Huhuhu..


Jadinya, eshat bawak la princess naik kucing ni RM10 untuk berapa minit tah..
Kemain suka lagi RA..

Jalan2 kat ioi tengok jam dah pukul 6pm..
Jom la kita beransur pulang..
Dress kita cari kat tempat lain nanti..
Takde yang berkenan kat mata ibu dress untuk princess..
Masuk parkson pon takde dress yang menarik..

Otw nak turun ke parking tu, jumpa booth kecik kat tengah2 tu ada jual kasut comil2..
Beli kan sepasang untuk princess pakai dengan dress atau baju kurung nanti..
Lepas tu zaas keluar nak ke bazar putrajaya pulak & nak berbuka kat rumah omma..

Menu berbuka:-
- Siakap goreng
- Cilo potong kicap
- sayur bayam goreng
- Daging masak kicap
- Jus mangga
- Buah mangga
- Ayam goreng
- Kuih talam

Ayam goreng & kuih talam eshat beli kat bazar..
Tu je sempat beli sebab dah nak dekat pukul 7..

Misi membeli dreas RA belum selesai..
Kena cari jugak sebelum raya ni..

Love, Rina Ellisa

Sunday, 26 June 2016

20 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

25 June 2016, Saturday

Menu sahur
- Roti & Nutella

Eshat bangun sorang je makan..
Ibu lena tidurrrr.. Huhuhu..



RA ikut ibu beli barang dapur toknyang..
Naik sekejap je troli kereta tu..
Lepas nak keluar jalan2..

Menu berbuka :-
- Nasi Gegey
- Roti john
- Soya panas


Kali ni dapat pon makan nasi gegey kat kedai dia..
Sebelum tu sy call & whatsapp detail dulu booking seat..
Takut jugak kang main terjah je takde kosong..
Jenuh pulak menunggu..
Lagi2 hujung minggu ni..


Sebelum pergi gegey, eshat singgah bazar dengkil dulu..
Beli roti john & soya panas utk ku..
Sampai gegey pukul 7pm,tengok meja dah penuh..
Nasib baik iolls call booking seat dulu..
Kalau tak, nangis la menunggu.. Wuuhuuu..

Dah nak masuk waktu, nasi tak sampai lagi..
Nasib baik ada bawak makanan singgah bazar dulu beli..
Kitaorang makan la roti john dulu..
Air dah sampai dulu..
Sekali kena tunggu 5 6 minit nasi masak..
Tak lama tu dapat dah..
Ada lagi table lain tak dapat order lagi..

Sekali dapat, haaa banyak giler nasik diaorang letak kan..
Penuh perut makan..




Sebelum Eshat pergi teraweh, layan dulu anak dara nye main bunga api..

Love, Rina Ellisa


Saturday, 25 June 2016

19 Ramadhan 1437H - Rumah Mak Salak

Hi & Assalammualaikum..

24 June 2016, Friday


Sian eshat berapa hari dah tak bangun sahur..
Demam RA dah ok pagi jumaat tu..
Tapi sy taknak hantar RA ke taska lagi..
Nak bagi RA sembuh sepenuhnya baru hantar taska semula..

Tengahari pergi butik kak zura kejap fitting baju raya sy..
Baju melayu eshat pon dah hampir siap..
Tinggal tebuk lubang butang & fitting je..
Cuma baju RA je belum siap sebab baru bagi kain yang tak cukup pada kak zura..
InsyaAllah hari ahad dah boleh collect..

Puasa ke 19 ni buka puasa kat rumah mak salak..
RA pon dah sihat sikit, boleh dah bawak keluar berjalan..

Menu berbuka :-
- Nasi lemak
- Ikan kembung masak gulai cili padi
- Kentang sambal cili padi
- Ikan goreng
- Sambal tempe
- Ikan keli masak gulai cili padi
- Kuih pelita
- Lepat pisang
- Kuih puteri ayu
- Bubur lambuk


Uikk Daiyyan korek hidungggg.. Hahaha..
Kakak RA pakai anak tudung NekNyang comil je!


"Haishhh geram jela tengok kakak ni" - Daiyyan

Love, Rina ellisa

Friday, 24 June 2016

18 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

23 June 2016, Thursday

Tak sahur lagi kali ni..
Sedar2 je dah pukul 6am..
RA tak tidur lena sangat malam tu sebab demam balik..
Dengan ibu abah terlajak tidur..
Sian anak ibu..


Demam balik RA malam semalam..
Semalam dah ok, nak tidur malam tu dia merengek..

Ingatkan harini nak buka puasa rumah mak salak..
Tapi RA demam,kita berbuka kat rumah je..
RA dah sihat nanti, kita balik buka puasa kat rumah nenek salak..

Menu berbuka:-
- Tomyam ayam
- Sayur bayam goreng
- Telur dadar
- Ketupat palas & rendang
- Kambing perap digoreng *menu eshat
- Sirap ais

Eshat tak ke bazar harini sebab RA demam & kena tolong jagakan anak..
Kita makan lauk homemade je harini..
Ibu nak masak tomyam..


Sy try guna perencah tomyam adabi ni..
Resepi tomyam ni viral kt fb..
Tengok cara2 nya pon macam senang je..
Nak try la buat..
Bahan2 semua dah ada kat rumah..



Cuma daun limau purut je minta sikit kat kak kin officemate..
Cantik & gemok daun limau purut dia tanan kat rumah..
Tq kak kin!


Juadah berbuka untuk ramadhan yang ke 18..
Rasa tomyam tu sedappppp. Nasib baik menjadi ikut resepi fb tu.. Wuhuuu..
Rupa tak seberapa, tapi rasa sedap!! Hahaha puji masak sendiri..
Eshat pon kata ok..

Sebelum ni sy masak tomyam selalu tak menjadi..
Bermacam paste sy guna..
Tetap tak sama dengan tomyam sy makan kat kedai tomyam tu..
Ni dah tahu nak guna paste apa, dah boleh masak tomyam selalu..

Love, Rina Ellisa

Thursday, 23 June 2016

17 Ramadhan 1437H - Surau Al Munir Kota Warisan

hi & Assalammualaikum..

22 June 2016, Wednesday

Cuti nuzul alquran tak kemana, siapkan modified langsir rumah nenek..
Tu pon ada 3lagi belum siap..
Harap sempat siap sebelum raya..

Demam RA pon dah ok..
Badan tak panas dah..

Petang sikit baru keluar pergi bazar nilai carik durian goreng..
Besar jugak bazar situ..
Macam2 ada, rambang mata..


3ketul RM5 fuhh hargaaaaa..
Tapi nasib baik sedap..
Datang bazar nilai, nak cari durian goreng ni je.. Wuhuhuu..

Menu berbuka
- Nasi hujan panas
- Popia goreng
- Keledek goreng
- Air bandung
- Durian goreng
- Soya panas
- Kebab ayam
- Ketupat palas
- Murtabak


Sy ambik la sikit kuah kari kambing..
Sy tak makan kambing,saja la nak try makan ambik kuah kari kanbing tu..
Sekali makan potong seleraaa..
Huwaaaa tak sedappp..
Nasib baik dah hujung2 nak habis dah nasi..
Cepat2 makan ikan masin bagi rasa loya hilang..


Love, Rina Ellisa

Wednesday, 22 June 2016

16 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

21 June 2016, Tuesday

Menu sahur :-
- Kuih Lompat Tikam
- Kurma


Ibu balik awal sikit harini sebab RA demam..
Sian anak ibu :(
Abah tak kerja tolong jaga RA kat rumah..


Daun limau purut fresh dari pokok..
Selalu sy minta sikit dari kak kin..
Dia tanam kat rumah..
Cantik2 daun & gemuk2 daun limau purut dia..
Tq kak kin!


Lemang & rendang Eshat carik kat bazar..
Sedap!


Menu berbuka :-
- Ayam masak gulai cili padi
- sambal ikan bilis
- telur dadar

Teringin nak makan sambal cili api,buatlah sikit lepaskan kempunan..
Rasa sambal tu tak boleh tanding mak ku punya.. Wuuuu..

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 21 June 2016

15 Ramadhan 1437H

Hi & Assalammualaikum..

20 June 2016, Monday

Menu berbuka :-
- Kurma

Eshat je bangun sahur sebab sedar dah lambat..
Ibu dah kelaut tidur dengan princesss.. Huhuhu..

Menu berbuka :-
- Ayam masak lemak cili padi
- Bayam goreng
- Telur Dadar
- Roti john
- Karipap
- Air mata kucing
- Kuih lompat tikam
- Kurma

Hari ahad dah restock barang2 basah untuk seminggu,makanya hari isnin kena la masak..
Jadi terhasil la menu ayam masak lemak, bayam goreng & telur dadar..
Roti john & karipap beli kat cafe office..
Menu2 lain eshat keluar pergi beli kat bazar dengan anak dara nya..


RA kat taska siang tu..
Ibu datang taska tengahari tu, RA tengah main..

Magrib tu eshat rasa badan RA macam panas sikit..
Check suhu dah 37.7. Terus basahkan kepala & tuam badan dia..
Tetiba je demam malam tu..

Love, Rina Ellisa

Monday, 20 June 2016

14 Ramadhan 1437H - Sana'a Restaurant Cyberjaya

Hi & Assalammualaikum..

19 June 2016, Sunday

Menu sahur:-
- Sup daging
- Kuih koci
- Murtabak
- Kurma

Alkisahnya terlambat sedar lagi..
Makan jela apa yang ada..
Nak masak nasi confirm tak sempat..

Ahad pagi tu gotong royong kemas rumah nenek..
Pukul 5pm gerak balik rumah bersiap nak berbuka kat luar dengan kawan2 eshat..

Menu berbuka :-
- Nasi arab
- Orange juice
- Tea Tarik

Gerak dari rumah petang tu hujan..
Sampai Sanaa pon masih hujan & meja kitaorang bawah khemah..
Bawak anak kecik susah sikit la sebab diaorang pon tak berapa selesa..
RA tak dapat lepas ke bawah nak berjalan sebab berlecak..

Menu buffet kat sanaan restaurant ni yang sedapnya pon nasi dia laa..
Bagi sy ok la.. Rasa lebih kurang nasi arab saba je..
Cuma menu untuk dessert kena banyak kan lagi..
Sikit sesangat.. Orang nak repeat makan pon makanan dah habis..
Popia goreng dia sedap.. Eshat ambik panas2 lagi..
jus orange pekat & manis..
Yang lain2 sama je rasa nasi arab kat kedai2 lain..
Cuma roti nan je ku tak sempat rasa diaorang dah kemas time ku ke surau..
Huwaaa takde rezeki..


Lama nya tak jumpa diaorang berdua ni..
Masing2 sibuk dengan hal sendiri..
Time2 camni la baru dapat jumpa..
Tak puas borak..


Gini la bila dah ada anak..
Nak pose pon berperanggg.. Hihihi..


Sorang suka sangat gigit cawan tu..
Sorang tak duduk diam bergambar..
Sorang pose nampak perut.. Hihihi..
Macam2 ragam anak2.. :)


Haaa Nadeem pon dah pandang ke tempat lain.. Hihihi..
Jumpa lagi korang..

Love. Rina Ellisa