Followers

Monday, 6 June 2016

1 Ramadhan 1437H - Rumah Mak Salak

Hi & Assalammualaikum..

6 June 2016, Isnin

Cerita 1st ramadhan ku kelam kelibut bangun sahur..
Dah kunci alarm handphone 430am..
Sekali 515am baru sedar.. Tu pon eshat yang kejutkan saya.. 😩
Sy dah dengar alarm bunyik,tapi kejap lagi la bangun
Time tu RA sedar nak susu.. Susukan dia dulu la..
Dah susu kan RA, dengan ibu sekali hanyut tertidur.. 😆

Kelam kabut bangun pagi tu, eshat tolong masak nasi dulu..
Sy masak lauk..

Menu sahur simple je :-
-bawang goreng
-ikan bilis goreng
-cili api
-brokoli rebus
-sambal goreng

Sy goreng bawang,ikan bilis,cili padi..
Ikan bilis tu gaul dengan garam sikit & goreng garing2..
Rebus brokoli sikit..
Sambal goreng memang standby buat stock kat rumah..
Makan la kitaorang dengan laju nye..
Fuhhh nasib baiklah sempat makan & minum..
Jamah kurma 2biji & minum air masak banyak2..
Lepas sahur terus masak makanan RA..


Back to office setelah 5hari cuti..
Pagi tu drive kereta sorang2..
Buah hati ibu takde teman kat sebelah..
RA tak pergi taska isnin tu sebab dia tak berapa sihat lagi..
Demam last week sambung menyambung..
Abah take turn jaga RA.. Ibu nak masuk kerja pulak..
RA dah sembuh betul baru ibu hantar taska balik yea..


Hi lacte duet! Berjumpa kita bulan puasa ni😎
Hasil untuk hari pertama alhamdullilah ok..
Harap konsisten hari2 berikut nya sampai hujung ramadhan nanti..
Selalu lepas pump susu, sy akan rasa haus sangattt..
Ni lepas pump first day puasa, memang teras haussss..
Bertahan je sebab dah petang..
Jadual pump bulan puasa ni sy adjust pump petang..
Dah petang tak la rasa penat & tak larat sangat bila lepas pump tu..

1st puasa tahun ni buka puasa rumah mak saya..
Sebab 1st raya tahun ni belah eshat..
Begitu la bergilir2 1st day buka puasa & 1st day raya kitaorang..
Petang sempat la jugak kitaorang singgah bazar BBST..
Beli air tembikai (RM3), rendang daging (RM5), pecal (RM3.50)..
Nak beli murtabak dah habis..
Semua gerai kitaorang tanya dah habis😭


Mak masak :-
- Ayam masak gulai lemak cili padi
- Tempe masak sambal cili api
- Sayur kailan campur carrot
- Ikan goreng

Alhamdullilah dapat berbuka puasa dengan mak & adik2 yang ada..
Atuk & Nenek pon berbuka sekali dengan kami semua..
Dapat makan sambal tempe cili api mak tu sedap nya..
Rasa taknak usik makanan lain dah..😆
Habis makan, tu diaa perut penuhh.. Hehehe..
Tak sabar nak tunggu adib balik,nak berbuka ramai-ramai sekeluarga🤗😎



Petang tu RA dah ok tak merengek.. Dah nak main sendiri..
Kalau princess demam dia merengek nak melekat je dengan ibu..
Sian anak ibu😔

Sekian, laporan hari pertama puasa tahun ni~

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment