Followers

Friday, 29 July 2016

23 Syawal 1437H - Jamuan Raya P&D 2016

Hi & Assalammualaikum..

28 July 2016, Thursday

Masih mood raya lagi kan..
My department tak ketinggalan buat jamuan raya..
Konsep order main dish + pot luck..

Sehari sebelum bertungkus lumus kami buat phootbooth nak bergambar..
Barang2 guna apa yang ada je..
Recyle semula guna barang2 masa dinner feb haritu. Hehehe..
Jimat sikit kannnn..


Sy plan nak bawak pot luck sambal ikan bilis mak + kuih koci moksu..
Lama dah rasa nya tak menjamu akak2 opis ni makan sambal..
Tapi mak tak berapa sihat beberapa sebelum majlis jamuan raya tu..
Sy bawak kuih koci order dengan moksu je..

Sampai office letak segala beg, haaaa lipat lengan baju masing2 sediakan juadah..
Memang seronok la dengan pasang lagu raya lagi..
Memang office jamuan makan je takpayah buat kerja.. Huhuhu..
Jamuan makan start pukul 1030pagi..




Menu of the day :-
Main Dish
1. Nasi dagang
2. Mee rebus
3. Satay
4. Nasi impit + kuah kacang

Side dish + Pot luck
1. Cream puff
2. Pavlova
3. Buah
4. Kuih koci
5. Kuih kuih raya
6. Ayam masak kicap
7. Kuah lodeh
8. Rendang ayam
9. Nasi putih
10. Telur dadar
11. Asam pedas

Dan ada macam2 lagi makanan..
Sy listkan mana yang teringat dan nampak saja..
Banyak makanan berlebih kitaorang sampai jemput kawan2 dari department lain..

Sambil2 makan, sambil2 tu bergambar..
Kan syawal kali ni famous boomerang..
Haaa pantang bergambar, nak selit jugak buat boomerang..
Dengan bos2 pon terjebakkkk.. Hahahaha..

Ok lah jom layan gambar!


Kami bersongket sarawak..
Berhelai helai sy borong beli dengan kak azah (yang tengah, my officemate)..



We olls yang suka bergambar tak berhenti..


Gambar kenangan dengan kak ida..
Kak ida start 1sept transfer ke Airport Alor Star..
Setelah 7tahun tunggu nak tukar, akhirnya dapat jugak..
Dapat kak ida balik dekat semula dengan family dia..
Kak ida masuk sebulan awal dari sy..
Dia masuk dec 2009, sy masuk jan 2010..
Hampir 7tahun kitaorang berkerja satu department..
Tq untuk kenangan manis pahit kita kak ida..
InsyaAllah lepas ni dapat kita berjumpa lagi..
Kahwin nanti jangan lupa jemput nurul tau.. :)

Seronok bila happy2 macam ni..
Hilang sekejap stress kerja..
Time kerja, kita kerja..
Time happy,kita happpyyy!!!!

Love, Rina Ellisa

Monday, 18 July 2016

12 Syawal 1437H - Team Raya KL

Hi & Assalammualaikum..

17 July 2016, Sunday


Singgah rumah omma dulu sebelum ke KL..
Raudhatul Aaishah dan Kakak Izara..

 

Kat bawah rumah omma ada banyak burung..
Suka Raudhatul Aaishah tengok bird..
Lepas kan dia berjalan, laju je pergi kat burung2 tu..

Raya ke 12 beraya ke rumah mak long (mak sedara irsyad) kat segambut KL..
Sy tak pernah lagi rumah maklong yang baru ni..
Jom lah kita beraya beramai-ramai..
Adik beradik mom in law semua ada..

Sampai rumah maklong pukul 3lebih..
Makanan dah siap terhidang..
Menu nya adalah meehun sup,rendang daging, kek batik,pulut,nasi impit kuah kacang..
Rendang daging maklong sedap..
Tq maklong jamu kami makanan yang sedap..

Raudhatul Aaishah otw dalam kereta dah tidur..
Sampai rumah maklong sambung tidur balik..
Lama jugak dia tidur..
Lepas tu puas main sampai ke malam..




Mood boomerang masih terasa..
Kejap2 boomerang, kejap2 boomerang.. Wuhuhu..

Ingatkan kol 6 macam tu nak gerak balik..
Hujan tersangat lah lebat..
Lepas magrib jugak baru kitaorang gerak balik..
Dalam kereta RA tidur sebab dah letih main siang tu..
Sebelum balik mandi tukarkan baju dia siap2..
Dalam kereta tidur sampai lah kerumah..

Love, Rina Ellisa

Monday, 11 July 2016

5 Syawal 1437H - Team Raya Langat

Hi & Assalammualaikum..

10 July 2016, Sunday


Ahad tu ada jemputan kahwin anak officemate kat ukm bangi.
Pagi ke sana dulu, lepas tu terus gerak ke Hulu Langat beraya..

Rumah wajib pergi tiap kali raya ialah rumah Nenek Soyah..
Tiap2 tahun mesti plan adik beradik nak pergi..
Nenek soyah jelah penganti arwah andung kat langat tu..
Sekurang nya kami adik beradik balik kampung arwah ayah arwah andung..

Tiap kali balik langat, terasa andung ada tunggu kitaorang balik..
Macam terasa kelibat andung ada je kat beranda depan tu duduk..
Hmmmm.. Rindu nya kat arwah andung..




Sampai rumah nenek soyah, dijamu makan dulu..
Macam2 menu ada..
Ada laksa, ada sambal tempoyak udang..


Pulasan fresh dari pokok!




Dah habis makan, jalan2 rumah andung kejap..
Tak dapat masuk dalam, tengok dari luar pon takpe..
Banyak kenangan kat rumah andung ni..
Kenangan dengan arwah ayah, dengan arwah andung..
Rindu!


Nak ambik gambar dengan RA sekarang bersilattttt..
Tak nak duduk diam dah..
Fuhhh peluh2 ibu kejar nak bagi dia duduk diam sekejap je nak bergambar..



Baju kaftan RA ni, sy tempah dengan junior sekolah teknik dulu..
Tq adik Ilham Nabila.
Next year akak tempah lagi baju kat awak ye..


Dah berpeluh2 ambik gambar semua, jom lah kita masuk rumah balik sambung makan kuih raya..


Masa datang rumah nenek soyah tu, tatik ada kat situ..
Lama tak jumpa dia..
Last jumpa masa dia dalam pantang..
Anak dia pon dah besar..
Kawan masa kecik2 dulu main sama2..


Sebelum balik, wajib ambik gambar ramai ramai dulu..
Dah 3tahun ada gambar kenangan beraya dengan nenek soyah dan atuk sahar..
Moga dipanjangkan umur utk kami bertemu lagi..


Rumah kedua wajib singgah, rumah Atok Maas & Nenek Mai..
Tahun lepas pergi Nenek Mai takde rumah.. Atok maas je ada..
Time tu Atok Maas tengah ambik durian..
Dia bagi kitaorang bawak balik durian je..
Tahun ni Atok Maas & Nenek Mai ada rumah, boleh la beraya dengan diaorang..
Time raya ni lah baru dapat berjumpa..

Love, Rina Ellisa

Sunday, 10 July 2016

4 Syawal 1437H - Team Raya Sepang

Hi & Assalammualaikum..

9 July 2016, Saturday

Hari sabtu sambung balik beraya rumah sedara mara sebelah mak sy..
Tu pon pergi 2 buah rumah je..
Rumah adik mak & sepupu mak..
Rumah sedara2 yang lain tak sempat nak pergi..

Rumah pertama, rumah makjang kat bbst..
Kitaorang serang time tu makjang tengah pulun lipat kain.. Hahaha..
Makjang jamu rendang & nasi impit..


Kenyang perut, ootd sikit kat pagar rumah makngah..
Dress ni tempah dengan favorite tailor iaitu kak zura..
Tunjuk design, zass terus jadi je dia buat..
Terus iolls fefeling princess kibas2 dress.. Huhuhu..

Haaa! Pagar tu pakjang diy buat sendiri..
Kagum dengan pakjang sebab boleh buat apa saje..


Besar dah adik ku sorang ni..
Tahun depan last sekolah..
Lepas tu nak kerja sekejap, lepas tu sambung belajar..


Hishh berperang nak ambil gambar dengan RA sekarang ni..


Paklong & Daiyyan..
RA bila abah dia ambik sesiapa tak jeles pulak..
Kalau ibu dia pegang sesiapa dia punya jelesss kemain.. Hahaha..


Selfie sikittt..


Saya & my love mak..


Daiyyan & nenek..
Stress ke Daiyyan tak dapat lepas kena pegang tu.. Hehehe..


Uncle Areef main dengan RA..


Rindu areef!

Rumah kedua beraya ke rumah sepupu mak..
Tiap2 tahun memang akan datang rumah Induk Senah..
Sebab rasa nak pergi jugak rumah dia datang beraya..
Kalau tak pergi tu rasa tak best beraya..


Selfie sikit..
Mak & Induk Senah dok pokpek borak..

Induk Senah jamu kitaorang makan nasi impit kuah lodeh..
Makan dengan sambal pecal yang pedas giler..
Perrghh berapi mulut..



RA memang suka kucing..
Kalau jumpa kucing memang dia geram je..
Ni nampak kucing depan mata, memang kena ramas la..
Dia pegang kaki kucing tu, kucing tu marah terus nak cakar RA..
Nasib baik tak kena pape..
Berdebar ibu anakk oiiii..

Eka terus sambung jalan beraya..
Iolls balik rumah terus sebab malam tu ada misi lagi..


My kesayangan atuk Ahmad!

Love, Rina Ellisa

Saturday, 9 July 2016

3 Syawal 1437H

Hi & Assalammualaikum..

8 Julai 2016, Friday

Lepas Irsyad solat jumaat, siap2 nak balik beraya rumah mak salak pulak..
Pagi tu dah packing sikit2 bag bag baju..
Lepas makan tengahari, terus balik..
Nenek ada bekalkan rendang daging bawak balik..

Balik tu, Irsyad nak redah jugak ikut kuala pilah..
Walaupon dah tahu jalan situ jammed..
Macam biasa, otw balik tu singgah gerai2 tepi jalan tu beli petai untuk atuk..
harga 2ikat RM5..



Boring2 dalam kereta sebab jammed, selfie dulu banyak2 kali dengan RA..
Gerak dari kampung pukul 3lebih, pukul 6lebih baru lah masuk highway lekas..


Stop sekejap rnr untuk solat..
Sampai nilai berhenti ngeteh sekejap kat kedai mamak..
Dah muak makan rendang ketupat 3 hari.. Huhuhu..



Pekena tea tarik & megi goreng dulu..
Mula tu nak makan roti canai..
Tapi cancel lah.. Order megi goreng double..

Magrib baru sampai rumah mak salak..
Mandi2 & rehat je malam tu kat rumah..
Esok nya baru sambung beraya..

Love, Rina Ellisa

Friday, 8 July 2016

2 Syawal 1437H - Team Raya Rantau

Hi & Assalammualaikum..

7 July 2016, Thursday

Raya kedua plan beraya rumah sepupu mak sebelah rumah nenek & beraya kampung abah kat rantau..
Tengahari pergi beraya dulu rumah sebelah..
Pukul 4pm baru keluar rumah pergi Rantau..
Itu pon dengar nya jalan Kuala Pilah jammed..
Terpaksa lah kitaorang ikut jalan dalam yg makan masa 1jam setengah..
Pukul 6pm baru sampai rantau..


Selfie dulu sebelum keluar rumah.. Wiwiwiwi..


RA lena tidur dalam kereta..
Ibu alih2kan posisi pon sambung tidur balik..
Ngantuk sangat tu..

Tahun ni raya kedua dah sampai kampung abah..
Awal sikit tahun ni beraya..
Sampai je kat kampung rantau ada makngah,abah..
Tak lama tu black out..
Nasib baik surau depan rumah nenek ada elektrik..
Melepak sekejap kat surau, tak lama tu lepas magrib baru bercahaya balik..


Kemain susah sekarang nak ajak bergambar..
Tak boleh duduk statik sekejap..
Pantang lepas laju je jalan.. Hahaha..


Bergambar dengan uncle Alif yang perasan handsome.. Hahaha..
Kat sekolah dia perasan dia lah palinh handsome.. Waduhwaduh adik ku sorang ni..

Lepas magrib makan beramai2 kat luar..
Makngah & anak2 dia masak petang tu..
Lepas magrib ramai dah adik beradik abah sampai..


Kitaorang tengah pose ank bergambar, sekali nenek datang sebelah nak bergambar juga..
Comil tau nenek ni.. :)


Kak Ngah, sy & kak carl (sepupu eshat)..
Baby dia baru 2 ke 3 bulan..
Muka sebiji muka husband kak carl..


Tak tahu kenapa sy rasa seronok sangat bila balik kampung rantau..
Terasa macam keluarga sendiri..
Happy2 gelak2.. Best!


Paksu Azman ni kelakar sebenarnya..
Pantang borak ada je lawak dia.. Hahaha..
Sempat lah jugak bertanya kan isu vaksin sekarang ni..
Dah alang2 paksu ada, baik tanya terus tanya dia pasal vaksin tu..


Bergambar dengan atuk..
Atuk sporting..
Ajak bergambar on je..


Selagi tak balik, selagi tu la bergambar..
Sambung bergambar kat luar pulak..
Malam tu abg & faten balik rumah, kitaorang patah balik kuala pilah..
Esok dah balik rumah mak sepang pulak..
Tamat lah cerita raya kedua..

Love, Rina Ellisa